fbpx

Mitä on eläinfysioterapia?

Eläinfysioterapiassa on tavoitteena edistää tai ylläpitää eläimen toiminta- ja liikkumiskykyä. Se perustuu fysioterapeuttiseen tutkimukseen, mikä sisältää mm. liikkeen ja liikkumisen arviointia, sekä nivelten ja lihaksiston palpointia. Tutkimuksen perusteella valitaan kullekin yksilölle soveltuvat ja tarvittavat hoitotoimenpiteet. Tavallisimpia fysioterapiassa käytettyjä menetelmiä ovat terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen käsittely ja kotiharjoitteet. Lisäksi voidaan käyttää fysikaalisia hoitoja, kuten esimerkiksi TENS tai laser.

Rovaniemen Eläinfysioterapia tarjoaa fysioterapiaa koirille ja hevosille:

  • Lihashuollot ja hieronnat
  • Vammojen ennaltaehkäisy
  • Ennaltaehkäisevä harjoittelu ja kuntokartoitukset
  • Rasitusvammojen kuntoutus
  • Leikkauksesta tai vammasta kuntoutuminen
  • Fysikaaliset hoidot tens, laser

Huomioithan, että sairaan eläimen fysioterapia aloitetaan aina eläinlääkärin lähetteellä.

Eläinfysioterapeutin tavallisimmat asiakkaat

Tyypillisimmin hevosasiakas tulee fysioterapiaan lihashuollon, vinouden tai selkäkivun takia. Fysioterapia on hyödyllistä hevosille myös rasitusvammoista, kuten jännevammoista tai nivelvaivoista kuntouduttaessa. Silloin hoitona on kompensatoristen lihaskireyksien hoitaminen ja liikkumisen palauttaminen symmetriseksi terapeuttisten harjoitteiden avulla.

Lihashuolto ja ”tsekkaus” on myös koira-asiakkaille tavallinen syy tulla fysioterapiaan. Usein alkututkimuksessa voikin löytyä toispuolisuutta tai muuta toiminnallista vaikeutta, jonka omistaja on ehkä huomannut epämääräisenä oireena. Toisinaan, ennen kuin fysioterapiaa voidaan jatkaa, on vaiva syytä tutkia eläinlääkärin toimesta diagnoosin saamiseksi.

Fysioterapeutti ei tee diagnooseja, vaan tekee hoitoa ja kuntoutusta eläinlääkärin diagnoosin perusteella. Jälkikuntoutus onkin ensiarvoisen tärkeä osa eläimen paranemisessa vammoista ja leikkauksista. Esimerkiksi ortopedisten leikkausten jälkeen fysioterapeutti arvioi säännöllisesti toipumista ja ohjaa kuhunkin vaiheeseen sopivia harjoitteita. Kuntoutuksessa päästään parhaaseen tulokseen, kun kuormitusta lisätään kontrolloidusti paranemisen oikeissa vaiheissa.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial