fbpx

Ensinnäkin, melkein kaikilla koirilla on jokin fyysinen ominaisuus, mitä voisimme harjoittelemalla kehittää (ihan niin kuin meillä  ihmisilläkin). Esimerkiksi ryhti, takaosan lihasvoima tai koordinaatio. Oleellinen kysymys lienee onkin, halutaanko tai tarvitseeko niin tehdä.

Suurin osa koirista pärjää arkielämässä vallan mainiosti ilman erityistä harjoittelua, mikäli liikuntaa on riittävästi ja se on monipuolista. Ongelmat, jos niitä on tullakseen, tulevat yleensä koiran sairastuessa tai sen tullessa seniori-ikään. Ongelmia tai ei, suurin osa kuitenkin hyötyy harjoittelusta.


1.Harjoittelu on hauskaa ja mukavaa koiran kanssa yhdessä tekemistä.
Minulle ei tule mieleen yhtään koiraa, joka ei tykkäisi jumppaamisesta ja harjoitteista. Se on kivaa rentoa yhdessä tekemistä, missä koira saa usein herkkuja ja saa tehdä erilaisia tehtäviä! Lisäksi mukava yhteispuuhastelu myös kehittää koiran ja omistajan suhdetta.

2. Vammojen ennaltaehkäisy.
Monipuolisella harjoittelulla voidaan kuormittaa kehoa monipuolisesti. On yleistä tietoa, että rasitusvammojen syntymisessä yksipuolisuus on yksi merkittävistä riskitekijöistä. Tekemällä lihasvoima-, koordinaatio ja liikkuvuusharjoittelua monipuolisesti teet tärkeää ennaltaehkäisevää työtä.

3. Huomaa ongelmat ajoissa.
Harjoitteita tehdessä huomaat helpommin, jos jokin liike ei enää onnistu, se muuttuu haastavaksi tai koira muuttaa tapaa, jolla tekee liikkeen. Näin ollen pystyt kiinnittämään asiaan huomiota ja hakeutumaan hoitoon tai lisätutkimuksiin vielä kun ongelma on lievä.

4. Kehität symmetriaa.
Me kaikki ollaan vinoja. Myös koirat usein kävelevät mieluiten ihmisen jommalla kummalla puolen (usein ihmisen vinoudesta johtuen) tai pyörähtävät mieluummin toiseen suuntaan. Meillä on myös epäsymmetrisiä koiraharrastuslajeja, mm. toko (seuraaminen). Tällaisten harrastusten vastapainoksi olisi hyvä tehdä symmetriaa kehittävää harjoittelua. Myös omistajan on hyvä kehittää omaa symmetriaa.

5. Tukiharjoitteluna harrastuksiin.
Tämä on tärkeää! On hyvä muistaa, että monet koiraharrastuslajeistamme on hyvin fyysisiä. Käytämme tekniikan ja liikkeiden hiomiseen tolkuttomasti treeniaikaa, miksi emme siis tekisi myös tukiharjoittelua, jotta koiran olisi helpompi suoriutua tehtävistä fyysisesti?

6. Seniorikin tarvitsee liikettä.
Seniori tarvitsee oikeanlaista liikuntaa. Vanhemmille koirille alkaa usein kerääntyä vaivoja, eikä liikkuminen ole enää niin vetreää. Liikkumisen muutoksien takia myös kireyksiä alkaa tulla, jolloin kehonkäyttö muuttuu entisestään. Tässä vaiheessa Senioreita aletaan usein kantamaan rappusissa ja lenkkejä lyhennetään, mutta samalla tehdään koiralle karhunpalvelus, kun sen liikkumista vähennetään entisestään. Lihashuolto on senioreille tärkeää, mutta niin on myös aktiiviset harjoitteet. Suosittelen lämpimästi kaikille seniorikoirille käyntiä fysioterapiassa hoidon ja yksilöllisten ohjeiden saamiseen – Seniorit todella hyötyvät siitä!

7. Koirat, joilla on perussairauksia.
Yksilöllisillä harjoitteilla voit parantaa eläimen elämänlaatua, vaikka sairaudet aiheuttaisi rajoitteita. Esimerkiksi ylipainoista, nivelrikosta tai hermostollisista sairauksista kärsivät koirat hyötyy harjoittelusta. Sairaiden eläinten kanssa suosittelen kuitenkin kääntymään fysioterapeutin puoleen saadaksesi juuri sinun koirallesi sopivat ohjeet.

8. Harjoitella voi missä vaan.
Tänä talvena pakkanen on ollut purevaa ainakin täällä pohjoisessa. Ja jos pakkanen rajoittaa ulkona liikkumista, kannattaa treenailla sisällä. Jumppaamalla saat aktivoitua koiraa sekä psyykkisesti että fyysisesti.

9. Jumppaaminen ei ole välineurheilua.
Netti on pullollaan mitä ihmeellisempiä koirien jumppatyynyjä ja välineitä. Ne on kivoja ja kohtalainen valikoima löytyy myös minun vastaanotoltani, mutta ilmankin pärjää oikein hyvin. Jumppavälineinä voi käyttää sohvatyynyjä, harjanvarsia, pesuvatia tai mitä ikinä kotoa sattuukaan löytymään. Ulkona taas kivet, mäet tai lumihanki ovat monessa harjoitteessa käyttökelpoisia.

10. En tiedä mitä tekisin, en osaa mitään liikkeitä.
You Tubesta ja somesta löytyy varmasti jumppavinkki joka tilanteeseen. Vinkkien laatu kuitenkin vaihtelee ja maalaisjärjen käyttö niiden kanssa on suositeltavaa. Yleisiä ohjeita voi kuitenkin aivan hyvin hyödyntää ainakin nuoren tai perusterveen koiran kanssa. Yksilölliset ohjeet juuri sinun olosuhteisiin ja sinun koiralle saat omalta eläinfysioterapeutilta. Varsinkin jos koirallasi on selkeitä haasteita tai jokin sairaus/ vamma, en suosittele tekemään harjoitteita ilman ammattilaisen opastusta.

Lupaan myös aktivoitua laittamaan omia jumppavinkkejä ja harjoiteideoita someen. Ehkä myös tänne verkkosivuille.

Kannattaa myös selailla blogin vanhempia kirjoituksia, sieltä löytyy perustietoa fyysisestä harjoittelusta, eri kehonosien harjoittamisesta ja paljon muusta. Lisäksi viimevuotinen kirjoitukseni Kurre- tempusta, mitä käytetään jonkin verran myös keskivartalon harjoitteena, kirvoitti paljon keskustelua.

Allekirjoitus

Lisälukemista:

Jos liikkuminen ja koiran monipuolinen harjoittelu kiinnostaa, kannattaa tutustua Annika Falkenbergin kirjaan Rörelseboken. Kirja on Ruotsiksi, mutta kyllä siitä kouluruotsilla pääsee hyvin kärryille. Kirjan on saatavilla mm. edullisesti e-kirjana.

Saatat myös haluta tutustua Koiranpennun liikunta -blogikirjoitukseen Tassuapu -sivustolla.

Kategoriat: blogi

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial