fbpx

Nivelrikko on yleinen sairaus ja sitä esiintyy laajasti niin koirilla, kissoilla kuin hevosillakin. Tässä kirjoituksessa käyn läpi, mitä nivelrikko on, mistä se johtuu, miten se oireilee ja miten sitä voidaan hoitaa.

“On arvioitu, että 20 %:lla yli vuoden ikäisistä koirista, on jonkinlaisia alkavia nivelrikkomuutoksia” (Johnston 1997).”

Mikä on nivelrikko?

Nivelrikko on parantumaton, etenevä sairaus. Muutokset tulee tavallisimmin nivelen rustoon, nivelkapseliin ja luuhun. Nivelrusto voi osittain hävitä tai kulua nivelpinnalta. Nivelrikon varsinaista syytä ei tiedetä, mutta siinä rustoa tuhoavat solut saavat yliotteen rustoa korjaavista tekijöistä. Nivelruston paraneminen on hidasta tai käytännössä olematonta ja muutokset etenevät yleensä vuosien kuluessa.

Nivelrikon riskitekijöinä tunnetaan:

  • Perimä (jotkut rodut ovat alttiimpia sille kuin toiset)
  • Ikääntyminen
  • Ylipaino
  • Nivelvammat/ epästabiili nivel
  • Liian raskas tai yksipuolisesti kuormittava liikunta

(Pohjolainen 2021; Johnston 2021.)

Nivelrikkoa voi esiintyä missä tahansa synoviaalinivelessä, mutta yleisimmin eläimillä sitä tavataan raajojen nivelissä (olka-, kyynär-, lonkka-, polvi-, ranne- ja varvasnivelet) tai rangassa.

Miten nivelrikko oireilee?

Ihmiset kuvailevat nivelrikkokipua jomottavaksi. Eläimillä kipua esiintyy usein heti levolta nousun jälkeen ja liikkuessa kipu alkaa lievittyä. Nivelrikon edetessä, kipu kuitenkin pahenee liikkuessa. (Pohjolainen 2021.)

Oireet ovat eläimillä hyvin yksilöllisiä, kuitenkin yleensä nähdään kipukäyttäytymistä, muutoksia käyttäytymisessä, liikkumisessa, toimintakyvyssä ja liikkuvuuksissa (Mlacnik ym. 2006). 

Kissat ovat kivun piilottamisessa mestareita ja niiden oireiluna huomataan tavallisesti käytöksen muutoksia tai turkin huonoa hoitoa. Kissoilla harvoin nähdään ontumaa. Hevosilla sen sijaan tavallisin oire taitaa olla ontuma, mutta myös käytöksen muutoksia, kuten liikkumishaluttomuutta tai pukittelua voi olla. Koirien kipukäytöstä voi olla apeus, ontuminen, liikkumishaluttomuus, koira ei enää hyppää tai hypyn alastulo on hankalaa. Myös ylösnousemisessa voi olla haasteita.

Oireilu alkaa usein pikkuhiljaa ja lieviä kivun oireita voi olla vaikea havaita eläimestä. Oireita ja kipua on hyvä seurata säännöllisesti esimerkiksi jonkin kipumittarin avulla. Itse tykkään käyttää koirilla HCPI (Helsinki Chronic Pain Index. Hielm-Björkman ym. 2009)- kyselyä. Se voidaan tehdä vastaanotolla fysioterapian yhteydessä esim. puolivuosittain seurannan tueksi tai omistaja voi täyttää kyselyn kotona. 

Miten nivelrikkoa hoidetaan?

Nivelrikko diagnosoidaan eläinlääkärissä röntgenkuvien tai oirekuvan perusteella. Ensisijaisena hoitona on usein kipulääkitys. Nivelrikkoa ei voida parantaa, vaan hoito on aina oireiden lievittämistä ja pyrkimystä hidastaa sairauden etenemistä. 

Kipulääkityksen lisäksi painonhallinta, fysioterapia ja nivelten hyvinvointia tukevat lisäravinteet on suositeltavia.

(Mlacnik ym. 2006; Johnston ym. 2021)

Painonhallinta

Ylipaino on merkittävä riskitekijä nivelrikolle ja useissa tutkimuksissa painonhallinnan on todettu merkittävästi vähentävän nivelrikon oireita (Mlacnik ym. 2006; Johnston ym. 2021). 

Fysioterapia

Fysioterapia on tärkeä osa nivelrikkopotilaan hoitoa ja seurantaa. Hoidossa keskitytään kivunhallintaan, lihasten vahvistamiseen ja liikkuvuusharjoitteluun. Tavallisimmin käytettyjä menetelmiä ovat fysikaaliset hoidot (laser, tens), hieronta, mobilisointi ja terapeuttinen harjoittelu sekä akupunktio. Myös liikuntaohjelma on toisinaan tarpeen.

Säännöllinen ja riittävän rasittava liikunta on tärkeää nivelrikon hoidossa, sillä nivelten kuormittamisen on todettu edistävän nivelruston aineenvaihduntaa, ja siten myös hidastavan nivelrikon etenemistä. Kolme 20min harjoitustuokiota on usein parempi kuin yksi 60min harjoitus.

Säännöllisen fysioterapian avulla voidaan parhaimmillaan vähentää tarvittavien kipulääkkeiden määrää. 

(Johnston ym. 2021)

Lisäravinteet

Nivelten hyvinvointia tukevia lisäravinteita on valtava määrä ja voi olla vaikeaa tietää, mikä niistä olisi sopivin omalle eläimelle tai onko niistä oikeasti hyötyä. Tätä kirjoitusta tehdessäni törmäsin itsekin hyvin ristiriitaisiin tuloksiin ja tuntuu, että aiheeseen olisi pitänyt perehtyä hyvin syvällisesti ennen kunnollisten johtopäätösten tekemistä. Mutta ainakin Seppälän (2014) Lisensiaatin tutkielmassa oli saatu positiivisia tuloksia omega-3-rasvahappoja, glukosamiinivetykloridia, kondroitiinisulfaattia, metyylisulfonyylimetaania ja C-vitamiinia sisältävän nivelvalmisteen antamisesta koirille (Nutrolin). 

Lopuksi

Nivelrikko on sairaus, joka tulee meille jokaiselle hyvin todennäköisesti vastaan joko itselle tai eläimillemme. Mikäli epäilet eläimelläsi nivelrikkoa, kannattaa hoito mieluummin aloittaa varhaisessa vaiheessa, kuin odotella oireiden pahenemista. Parhaassa tapauksessa tukivalmisteiden ja tukihoitojen avulla eläin pystyy olemaan pitkäänkin ilman jatkuvaa lääkkeellistä kivunhoitoa. Kipulääkkeitäkään ei kuitenkaan kannata karsastaa, sillä kipua täytyy hoitaa. Meillä on nykyään markkinoilla erinomaisia valmisteita, joita voi turvallisesti käyttää jopa vuosia.

Säännöllisellä fysioterapialla nivelrikon hoidossa on vahva tieteellinen tuki ja sitä suositellaan tukihoidoksi järjestelmällisesti kaikissa lukemissani nivelrikon hoitoa käsittelevissä tutkimusartikkeleissa. Parhaimmillaan fysioterapia on tehokasta tukihoitoa nivelrikkopotilaille. Sen avulla voidaan merkittävästi parantaa toimintakykyä ja elämänlaatua niin eläimillä kuin ihmisilläkin.

Lähteet ja lisälukemista

Hielm-Björkman AK, Rita H, Tulamo RM. Psychometric testing of the Helsinki chronic pain index by completion of a questionnaire in Finnish by owners of dogs with chronic signs of pain caused by osteoarthritis. Am J Vet Res. 2009 Jun;70(6):727-34. doi: 10.2460/ajvr.70.6.727. PMID: 19496661.

Johnston SA, McLaughlin RM, Budsberg SC. Nonsurgical management of osteoarthritis in dogs. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2008 Nov;38(6):1449-70, viii. doi: 10.1016/j.cvsm.2008.08.001. PMID: 18954692.

JOHNSTON, S. A. (1997) Osteoarthritis. Joint anatomy, physiology and pathobiology.

Veterinary Clinics of North America – Small Animal Practice 27, 699-723

Mlacnik E, Bockstahler BA, Müller M, Tetrick MA, Nap RC, Zentek J. Effects of caloric restriction and a moderate or intense physiotherapy program for treatment of lameness in overweight dogs with osteoarthritis. J Am Vet Med Assoc. 2006 Dec 1;229(11):1756-60. doi: 10.2460/javma.229.11.1756. PMID: 17144822.

Pohjolainen T. 2021. Nivelrikko (artroosi). Lääkärikirja Duodecim 12.6.2021. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00673

Sanderson RO, Beata C, Flipo RM, Genevois JP, Macias C, Tacke S, Vezzoni A, Innes JF. Systematic review of the management of canine osteoarthritis. Vet Rec. 2009 Apr 4;164(14):418-24. doi: 10.1136/vr.164.14.418. PMID: 19346540.

Seppälä Jenna. 2014. Koiran nivelrikko ja ravintolisän käyttö sen hoidossa-pilottitutkimus. Helsingin Yliopisto.

Kategoriat: blogi

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial