fbpx

Kesä tulee – oletko valmis?

Kesäviikonloput on täynnä tapahtumia – myös koiratapahtumia. On näyttelyitä ja eri lajien kilpailuita. Lisäksi ollaan mökeillä ja maalla, missä vesipedot pääsee uimaan tai suunnataan päiväretkille tuntureihin. Kesä on siis monelle koiralle aktiivista aikaa omistajan ollessa lomalla. 

Urheilukoirat

Oli teidän lajinne sitten agility, jäljestys, toko tai joku muu, suosittelen aina harrastuskoiralle säännöllistä kehonhuoltoa ja tarkastusta. Se, kuinka tiheään huollossa pitää tai kannattaa käydä, on yksilöllistä. Myös harrastuksia aloittavien koirien kohdalla on hyvä huomioida, että  tehtävät ovat uusia ja siten vaativat myös fysiikalta uusia asioita. Sen sijaan kokenutta koiraa saattaa kuormittaa enemmän tehtävien vaativuus tai toistojen määrä.

Urheilukoiran kehon säännöllinen tarkastus on tärkeää vammojen ja ylirasituksen ennaltaehkäisyssä. Lihaskireydet myös altistavat tapaturmille. Koiran lihaksiston ongelmat eivät välttämättä näy selkeästi päällepäin, vaan oireet voivat olla hyvin hienovaraisia, kuten haaste jonkin tehtävän suorittamisessa. 

Parempiin näyttelytuloksiin

Lihaskireydet vaikuttaa koiran liikkeeseen – se tiedetään. Lihashuolto noin viikkoa ennen näyttelyitä on omiaan varmistamaan, ettei pokaalit jää ainakaan lihasjumeista kiinni. Ja onhan se mukava lukea tuomarin kommentteja pitkästä askeleesta ja rennosta liikkeestä. 

Retkeily ja vaellus

Jos suunnitteilla on pidempi vaellus, valmistautuminen ja kunnon kohotus (niin itselle kuin koirallekin) pitää aloittaa hyvissä ajoin. Lenkkejä tulee pidentää ja koiran pitää jaksaa tehdä päivittäin pitkiä lenkkejä väsymättä, jotta tunturissa 10-15km päivämatkat taittuisi mukavasti useina päivinä perättäin. Hyvään valmistautumiseen kuuluu myös fysioterapeutin tarkastus ja lihashuolto, jotta vaelluksille voi lähteä hyvillä mielin.

Päiväretkille uskaltaa lähteä vähemmälläkin valmistautumisella, mutta niitäkin saatetaan tehdä useita perättäisinä päivinä, joten rasitus saattaa sielläkin nousta korkeaksi. Jos koira kantaa rinkkaa, myös sen käyttöön on opeteltava. Ellei totuttelua ole tullut tehtyä, kannattaa rinkka pitää kevyenä. Itse tykkään laittaa koiran kannettavaksi kevyitä tilaa vieviä tavaroita, kuten crocsit, kahvipannu ja kuksa. Totuttelusta huolimatta rinkka todennäköisesti muuttaa koiran liikkumistapaa  ja voi aiheuttaa selkään kireyksiä. Se kannattaa huomioida.

Uimarit

Asuuko teillä vesipeto? Uinti on hyvää liikuntaa kesällä ja monet koirat rakastaa sitä. Mutta uintikausi on lyhyt ja intensiivinen – siksi myös lihaksistolle kuormittava. Kun uidaan, uidaan täysillä. Toiset koirat ovat jopa raivokkaita uimareita. Ja tunnetustihan koirat eivät tiedä koska on järkevää lopettaa, joten fysiologian näkökulmasta rasitusta saattaa äkkiseltään tulla todella paljon. Myös uintityyli vaikuttaa uimisen kuormittavuuteen. Nykyään monet käyttävät pelastusliivejä, mikä usein tekeekin asennosta rennomman ja vähemmän kuormittavan. 

Lopuksi

Lihashuollosta huolehtiminen on tärkeä osa aktiivisen koiran arkea. 

Varsinkin urheilukoirien kanssa kannattaa muistaa, että jos koiralla on haasteita jonkin tehtävän kanssa, kannattaa tarkastuttaa löytyykö asialle fyysistä syytä. Esimerkiksi hyppäämisen haasteita saadaan hyvin usein helpotettua fysioterapian keinoin. Fysioterapiassa pääpaino on usein käsittelyssä, mutta myös ohjaus ja neuvonta ovat isossa roolissa ja harvoin kukaan pääsee poistumaan vastaanotolta ilman jumppaamiseen tai liikkumiseen liittyviä ohjeita.

Mukavaa kesää!

Kategoriat: blogi

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial