fbpx

Askelpituus on lyhyt tai hevonen on vino, onko hevosella siis “lapa jumissa” vai mikä mahtaa olla ongelma? Tässä kirjoituksessa käydään anatomian näkökulmasta läpi, missä vika voi olla jos hevosella on “lavat jumissa”.

Missä se jumi on?

Mennään heti asiaan. Tiesitkö, että hevosen lapa on rungossa kiinni vain ja ainoastaan pehmytkudosten avulla? Suurimpia kannattavia rakenteita on lihas nimeltä Serratus Ventralis, sen tärkein tehtävä on siis kiinnittää lapa rintakehään, mutta lihas myös nostaa kaulan alaosaa. Kun hevonen nousee edestä kantaakseen itsensä ryhdikkäästi, Serratus Ventralis tekee töitä aktiivisesti. Muita lavan alueen tärkeitä lihaksia ovat Rhomboideus, mikä kiinnittää lapaa runkoon yläosasta ja Pectoralis (rintalihakset), mitkä tukee hartiarengasta alaosasta.

Muita pinnallisempia lavan alueen lihaksia ovat Trapezius, Brachiocephalicus ja Latissimus dorsi

  • Trapezius on kaksiosainen litteä lihas ja se osallistuu sekä lavan eteen- että taakseviemiseen.
  • Brachiocephalicus on tärkeä etujalkaa eteenpäin vievä lihas.
  • Latissimus dorsi on tärkeä etujalkaa taaksepäin vievä lihas.
Lavan alueen lihaksia, pinnalliset lihakset
Lavan alueen lihaksia, syvempi kerros

Olkanivelen toiminta

Olkaniveltä tukevat rakenteet ja lihakset liittyvät oleellisesti lavan alueen toimintaan.

  • Infraspinatus – koukistaa olkaniveltä ja tukee ulkosivulta
  • Supraspinatus – ojentaa olkaniveltä ja tukee
  • Biceps brachii – ojentaa olkaniveltä – on osa stay apparatusta (hevosen ominaisuus lukita etujalka, jotta voi nukkua seisaaltaan)
  • Deltoideus ja Teres Minor – koukistaa olkaniveltä.
  • Sisäpuolella: Subscapularis ja coracobrachialis, joiden pääasiallinen tehtävä on tukea niveltä.
  • Triceps brachii ja Teres Major ovat nivelen takapuolella ja ovat suurimmat koukistajat.
Rintalihakset (pectoralis) tukevat hartiarengasta lähennys-loitonnus suunnassa.

Hermot – Brachial plexus

Alueen lihakset saavat hermotuksensa hermopunoksesta nimeltä brachial plexus. Hermopinteitä ja -vaurioita on hevosilla jonkin verran, mutta niille tyypillisempi oire on jonkin tietyn alueen heikkous, eikä niinkään lihaskireys.

Myofaskiaaliset ketjut

Lihaskalvot eli faskiat ovat ovat jokaisen lihaksen ympärillä ja niputtavat yhdessä toimivia lihaksia toisiinsa. Faskioiden avulla voi muodostua pitkiäkin ketjuja aina lavasta takajalkaan asti. Näin ollen esimerkiksi selän alueen kireydet voivat vaikuttaa lapojen ja rintakehän liikkuvuuteen.

Yhteenveto

Jos hevoset lavat menee jumiin, lihaksistoa ja pehmytkudoksia voidaan rentouttaa, mutta tärkeää on myös miettiä mistä ongelma voisi johtua. Onko satula sopiva, eikä paina lapoja? Eihän hevonen onnu? Ontuma aiheuttaa aina epäsymmetriaa ja usein myös askelpituus lyhenee ja molemminpuolinen etupään ontuma voi olla joskus haastavaa havaita. Onko hevosella tai ratsastajalla voimakasta vinoutta? Myös kengityksellä on merkittävä vaikutus etuosan liikkeeseen.

Lapojen kireyksiä voidaan hoitaa manuaalisen käsittelyn ja venyttelyn avulla, mutta sillä harvoin saadaan pitkäaikaisia tuloksia. Kuten ehkä huomasitte, lavan alueen toimintaan liittyy valtava määrä rakenteita, joista tässä käytiin läpi vain osa. Tämän takia käsittelyn jälkeen on tärkeää tehdä myös aktiivista liikkuvuusharjoittelua ja pureutua syihin kireyksien taustalla. Esimerkiksi puomiharjoittelulla saadaan mukavasti liikettä lapoihin. Ennen kaikkea liikkumisessa tärkeintä on rentous, vain silloin askel voi olla pitkä ja elastinen.

Kiinnostaako anatomia? Tässä on käytetty pääasiallisena lähteenä Anatomy of the horse. Burdas, Sack & Röck 2009. Piirroskuvat perustuvat Horse anatomy coloring book- vihkoseen (John Green). Muita helppolukuisia anatomian kirjoja ovat mm. suomenkieliset Hevosen ABC, Grönberg ja Hevosen anatomia (Sandgren).

Kategoriat: blogiHevoset

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial