fbpx

On aina mukava jakaa asiakastarinoita. Tämä on kertomus 9vuotiaasta Jetasta, jolle tuli nelivuotiaana välilevynpullistuma selkään ja siitä aiheutui vakavia halvausoireita. Alkutilanteessa kävely onnistui vain vaivoin. Minä tapasin koiran vasta viisi vuotta tapahtuman jälkeen, mutta yhdessä omistajan kanssa ollaan saatu parannettua Jetan liikkumista ja toimintakykyä merkittävästi. Koskaan ei ole liian myöhäistä yrittää!

Heti akuuttitilanteessa, silloin vuosia sitten, Jetta sai hyvää hoitoa ja kuntoutui pian takaisin normaaliin elämään, joskaan ei täysin ennalleen. Sairastumisen jälkeen pidemmillä lenkeillä voimat meinasivat loppua kesken ja takajalat oli huojuvat, vauhdikkaammat leikit olivat hankalia. Myös autoon tai sohvalle hyppääminen oli pitkään työlästä.

Jetta tuli ensimmäisen kerran vastaanotolle syyskuun lopulla. Silloin käännöksissä takajalat saattoivat mennä ristiin, takaosa huojui ja takajalkojen nostaminen korkean kynnyksen yli oli vaikeaa. Ensimmäisellä käynnillä Jetalla oli myös paljon lihaskireyksiä, joten alussa keskityttiin niiden hoitamiseen ja kotiin Jetta sai takajalkojen käyttöä aktivoivia harjoitteita. 

Jetta Fysioterapiassa

Seuraava kontrollikäynti sovittiin marraskuuhun. Silloin lihaksistossa ei ollut enää kireyksiä yhtä paljon kuin ensimmäisellä kerralla ja takaosan hahmotus oli kehittynyt, vaikka haasteita vielä riitti. Ihmisten sairasteluista johtuen Jetan liikunta oli ollut vähäisempää, millä oli selkeästi negatiivinen vaikutus Jetan vointiin. Sovittiin uudet kotiharjoitteet.

Kolmannelle fysioterapiakäynnille Jetta tuli tammikuun alussa, silloin kotiharjoitteita oli tehty ahkerasti. Jetta oli saanut parissa kuukaudessa reilusti lisää lihasta ja voimaa takajalkoihin. Lisäksi tehtävät, mitkä olivat haastavia marraskuussa, onnistuivat nyt mallikkaasti. 

Esimerkiksi seisominen takajalat tasapainotyynyllä ja etujalat matalalla korokkeella, oli todella vaikea aiemmin ja nyt Jetta pystyi jo ylläpitämään tasapainoa ja nostamaan toista etutassua ylös! (Eli takajalat ylemmän kuvan sinisellä tasapainotyynyllä ja etujalat kuvassa osittain näkyvällä hoitopöydällä.)

Nyt Jetta jaksaa 9v iässä lenkkeillä paremmin kuin vuosiin, hyppiä kinosten yli ja kahlata hangessa. 

Katso video Jetan edistymisestä
Eikö video näy? Pääset katsomaan sen myös tästä https://www.youtube.com/watch?v=6lE34CaFIgA

Jetan tarina ei ole mikään poikkeus. Vaikka halvauksesta olisi jo kulunut pidemmän aikaa, fysioterapialla voidaan saada aikaan muutoksia ja parantaa koiran elämänlaatua sekä toimintakykyä.

Kuten koirien kuntoutuksessa usein, myös tässä isoimman työn on tehnyt omistaja, joka on jaksanut tehdä harjoitteita tunnollisesti Jetan kanssa. Kiitos omistajalle kuvamateriaalista sekä luvasta jakaa Jetan tarina!

Kategoriat: blogiKoirat

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial