fbpx

Luin hiljattain julkaistun artikkelin puomiharjoittelun vaikutuksista hevosen liikkeisiin. Puomeja käytetään paljon varsinkin ratsuhevosten treenaamisessa ja niitä pidetään yleisesti hyvänä jumppaharjoitteena, mutta miksi?

Useiden tutkimuksien perusteella tiedetään, että puomit (maapuomit tai korotetut) aktivoivat hyvin keskivartalon lihaksia. Ero on selkeä verrattuna tasaisella kävelemiseen tai ravaamiseen.

Tässä nimenomaisessa Walker ym. tekemässä tutkimuksessa tultiin tulokseen, että puomien yli käveleminen ja ravaaminen aktivoi jalkojen koukistusta (tämä tuskin tuli kenellekään yllätyksenä), mutta myös lantion sivuttaisen liikkeen todettiin lisääntyvän.

Puomiharjoittelua voi tehdä monella eri tavalla
Käytännössä 

Käytännössä nämä yllä mainitun tutkimuksen asiat tarkoittavat, että puomiharjoittelulla saadaan kehitettyä lihasvoimaa (hevonen koukistelee aktiivisemmin jalkojaan, ponnistelee enemmän) ja selän liikkuvuutta sivuttaissuuntaan.

Lihasvoiman ja liikkuvuuden lisäksi ravipuomeilla saadaan harjoitettua liikkeen kontrollia, hallintaa, keskivartaloa (erityisesti vatsalihakset ovat aktiiviset) sekä jaksamista. Kuulostaako ominaisuuksilta, joita haluaisit kehittää omalle hevosellesi? Ainakin ne on ominaisuuksia, joita minä usein näen tarpeelliseksi kehittää asiakkaiden hevosilla.

Puomien kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen ja varsinkin jännevammojen kuntoutuksessa varmista ensin eläinlääkäriltä tai fysioterapeutilta puomiharjoittelun sopivuus hevosellesi. 

Onko pakko tehdä puomiharjoittelua jos haluaa letkeämmät lanteet tai aktiivisemmat jalat hevoselleen. No ei ole. Varsinkin käynnissä hyvin samankaltaisia tuloksia saadaan varmasti metsässä tai matalassa lumihangessa kävelemällä. Niissä rasitus vain on usein pitkäkestoisempaa, eikä niin kontrolloitua kuin kentällä tai maneesissa tehdyssä puomiharjoittelussa.

Lopuksi

Netti on pullollaan erilaisia puomiharjoitteita, mutta itse suosin mahdollisimman yksinkertaisia. Harjoituksen pitää olla helppo toteuttaa, jotta se tulee tehdyksi ja sitä pitää tehdä riittävän usein, jotta se on riittävän vaikuttava. Kirjoituksistani harrastuskoirien fyysisestä kunnosta ja pian julkaistavasta jutusta fyysisten ominaisuuksien kehittämisestä, voit lukea lisää harjoittelun suunnitelmallisuuden merkityksestä. Samat lainalaisuudet pätevät hyvin pitkälti hevosella, koiralla ja ihmisellä.

Lähteet ja lisäluettavaa aiheesta

Walker VA, Tranquillle CA, MacKechnie-Guire R, Spear J, Newton R, Murray RC. Effect of Ground and Raised Poles on Kinematics of the Walk. J Equine Vet Sci. 2022 Aug;115:104005. doi: 10.1016/j.jevs.2022.104005. Epub 2022 May 6. PMID: 35533803.

Clayton HM. Core Training and Rehabilitation in Horses. Vet Clin North Am Equine Pract. 2016 Apr;32(1):49-71. doi: 10.1016/j.cveq.2015.12.009. PMID: 27012507.

Shaw K, Ursini T, Levine D, Richards J, Adair S. The Effect of Ground Poles and Elastic Resistance Bands on Longissimus Dorsi and Rectus Abdominus Muscle Activity During Equine Walk and Trot. J Equine Vet Sci. 2021 Dec;107:103772. doi: 10.1016/j.jevs.2021.103772. Epub 2021 Sep 17. PMID: 34802619.

Brown S, Stubbs NC, Kaiser LJ, Lavagnino M, Clayton HM. Swing phase kinematics of horses trotting over poles. Equine Vet J. 2015 Jan;47(1):107-12. doi: 10.1111/evj.12253. Epub 2014 Apr 9. PMID: 24593249.

Kategoriat: blogiHevoset

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial