fbpx

Jäähdyttely suorituksen tai treenin jälkeen

Jäähdyttelyllä on suuri merkitys palautumisessa, paljon suurempi kuin sille yleensä annetaan arvoa. Loppuverryttelyn sisältö ja kesto kannattaa suhteuttaa sitä edeltäneeseen suoritukseen, mutta perusperiaatteet on samat lajista huolimatta.

Jos suorituksia on useita saman päivän aikana tai useana päivänä perättäin, palautumisen merkitys korostuu ja siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Fyysiset vaikutukset

Palautuminen alkaa välittömästi suorituksen jälkeen; syke ja hengitys tasoittuu, kehon lämpötila laskee, samoin verenpaine. Lyhyt loppuverryttely kannattaa tehdä heti suorituksen jälkeen, sillä se edistää kuona-aineiden ja maitohapon poistumista elimistöstä. Palautuminen alkaa loppuverryttelystä.

Jos suoritus on ollut rankka ja pitkäkestoinen, kannattaa tehdä toinen pidempi palauttava lenkki vielä muutaman tunnin kuluttua.

Millainen on hyvä loppuverryttely

Minkä tahansa suorituksen jälkeen kannattaa tehdä välittömästi noin 15min rauhallinen kävely. Tämä pätee joka lajiin koirajuoksusta noseworkiin. Palauttelulla on myös psyykkinen vaikutus ja usein kisapaikalla kierrokset vähän nousee, vaikka suoritus ei olisikaan kovin fyysinen. Rauhallinen kävely auttaa koiraa rauhoittumaan kisahälinästä. Jos fyysinen suoritus on ollut rankka, tulee kevyttä kävelyä/ravailua tehdä kunnes koiran hengitys on tasaantunut.

Palauttelu kuuluu joka lajiin

Voisi ajatella, että jäähdyttely on oleellista vain kovaa fyysistä suoritusta vaativissa lajeissa. Ja se onkin niissä tärkeää, mutta fyysisyyttä on monenlaista. Esimerkiksi toko voi olla koiralle hyvin fyysinen suoritus ja kehoon voi kerääntyä paljonkin maitohappoja.

Sen takia juurikin tokossa, rallytokossa, sekä muissa vastaavissa tarkkuutta ja kuuliaisuutta vaativissa lajeissa aktiiviset liikkuvuusharjoitteet, eli kevyet venyttelyt on hyvä tehdä heti palauttavan kävelyn jälkeen. Lisäksi suosittelen usein asiakkaita kevyesti ravistelemaan tai hieromaan niskan, kaulan ja selän lihaksia treenien jälkeen. Seuraamisasento on hyvin tiukka ja staattinen, lisäksi suoritukset voivat olla pitkäkestoisia. Siksi epäsymmetrian vähentämiseksi näissä lajeissa palautumiseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Fyysisissä lajeissa, kuten esim. agility, hiihto tai juoksu, miksei osin pk-lajitkin, palautuminen pitää huomioida pidempään. Jos suoritusta seuraava päivä maataan sohvalla, ei palautuminen ole tehokasta. Muista siis rauhallinen pitkä lenkki seuraavana päivänä, kuona-aineet poistuvat kehosta nopeammin kun palautumisen aikana liikutaan kevyesti.

Kategoriat: blogiKoirat

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial