fbpx

Suoritukseen valmistava lämmittely

Lämmittelyn tehtävä on valmistaa keho ja mieli tulevaan suoritukseen, eikä mikään korvaa hyvää lämmittelyä. Mutta millainen on hyvä lämmittely?

Usein kilpailuihin ja harjoituksiin lämmitellään vähän eri tavalla, koska treenit voivat kestää tunnin ja suoritus muutaman minuutin. Siksi lämmittely voi ja sitä kannattaakin vaihdella eri tilanteiden mukaan. Perussääntönä on, että lämmittele niitä asioita, joita meinaat tehdä. Kannattaa muodostaa oma perusrutiini/liikkeet sekä treeneihin että kisoihin ja vaihdella sisältöä tarpeen mukaan. Sopiva lämmittely löytyy kokeilemalla. Tutut asiat valmistavat koiraa suoritukseen myös psyykkisesti.

Hyvä lämmittely on aina systemaattisesti etenevä, se alkaa rauhallisesta ja etenee kohti täsmällisempiä lajikohtaisia harjoitteita. Lämmittelyyn olisi hyvä varata aikaa 20-30min.

Peruslämmittely

Melkeinpä laji kuin laji kannattaa aloittaa peruslämmittelyllä. Tätä kannattaa käyttää sekä treeneissä että kilpailusuorituksissa. Aloita tasaisella kävelyllä ja ravailulla, lisää vähitellen tempoa ja/tai juosta ylä-/alamäkeen. Hölkkäilyn lopuksi kannattaa tehdä aktiivisia liikkuvuusharjoitteita rangalle ja jaloille.

Lajikohtainen lämmittely

Peruslämmittely tehdään aina, valmistauduit sitten kisoihin tai treeneihin. Lajikohtaisessa valmistautumisessa mieti, mitä ominaisuuksia tarvitset suorituksessa ja kohdista lämmittely niihin.

Esimerkkejä lajikohtaisista lämmittelyistä:

Agility. Tee spurtteja, sivuttaisliikkeitä, matalia hyppyjä, vauhdikkaita kaarteita

Suojelu. Vetoja, spurtteja, repimistä ja puruja.

Metsästys. Usein peruslämmittely riittää, oleellisempaa on lämpimänä pysyminen ja palautuminen.

Toko. Peruslämmittely, huomio aktiivisiin liikkuvuusharjoitteisiin, hyppyä tehdessä matalat hypyt ja kovavauhtisemmat vedot.

Rallytoko. Peruslämmittely, spurtteja, kiertoja ja keskivartalon aktivointia.

Koirajuoksu/-hiihto. Pidempi ja alkuun rauhallisempi peruslämmittely, lopuksi vetoja ja aktiiviset liikkuvuusharjoitteet.

Esimerkki lämmittelystä ennen agilitysuoritusta. Huomioi koiran ja olosuhteiden yksilöllisyys.

Jos joudut odottelemaan pitkään omaa rataasi, pidä peruslämpö koiralla yllä ja tee 10-15min “herättely” ennen starttia.

Olosuhteet

Kesällä ja talvella lämmittely voi olla erilaista. Talvella peruslämmittelyn osuus kasvaa, kun kesällä voi olla järkevää tehdä alkuhölkät lyhyempinä tai hyödyntää uittamista. Jos suoritus tehdään hallissa, mutta lämmittelet ulkona, kannattaa sisällä tehdä vielä joitain liikkeitä, jotta koira saa hyvän luottamuksen ja tuntuman pohjaan. Sama kannattaa huomioida myös, jos käytät suorituksen aikana tossuja (vetolajit talvella). Valmista koirasi siis myös suorituksen olosuhteisiin ja välineisiin.

Lopuksi

Olen tässä esittänyt aika yksityiskohtaisiakin esimerkkejä lajikohtaisista lämmittelyistä. Aina ei ylläkuvattu tunnollinen lämmittely välttämättä onnistu tai ole edes tarpeen, mutta nämä ajatukset on kuitenkin hyvä pitää korvan takana ja ottaa käyttöön kunnollista lämmittelyä tarvittaessa. Mikäli on mahdollista tee lämmittely aina samalla alustalla, kuin itse suorituksetkin, näin totutat koiraa pohjaan ja vähennät mahdollisesti taas hieman vammautumisen riskiä.

Mukavia treenejä!


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial