fbpx

Mikä on core?

Core, eli keskivartalo. Koiralla keskivartalo tarkoittaa aika lailla kaikkea, mitä on etu- ja takajalkojen välissä. Siihen kuuluu niin lantion, vatsan kuin selänkin lihaksia. Karkeasti kymmenkunta eri lihasta, joista osa koostuu monesta pienestä esim. nikamasta nikamaan kulkevasta lihaksen osasta. Selän anatomiasta ja toiminnasta voit lukea lisää artikkelista “koiran selän rakenne ja toiminta”.

Miksi corea kannattaa harjoittaa?

Keskivartalo on silta etu- ja takajalkojen välissä. On siis selvää, että keskivartalon lihasten toiminta vaikuttaa siihen, kuinka keskivartalo toimii liikkeen aikana. Siispä, vaikka etu- ja takajalkojen isot lihakset olisivatkin vahvoja, ei liike ole tehokasta ilman vahvaa keskivartaloa. Nopeissa käännöksissä ei riitä, että jalat on nopeat, jos keskivartalo ei lähde tukemaan liikettä, vaan jää liikkeen taakse. Tällöin painopiste ei ole liikkeen suhteen optimaalinen.

Ja ennen kaikkea keskivartalon hyvä toiminta on tärkeää vammojen ennaltaehkäisyssä, oli koiran laji sitten agility tai metsässä kavereiden kanssa juokseminen.

Koiran asennolla ja ryhdillä on väliä.

Voimaa-liikkuvuutta-hallintaa

  • Huono selän hallinta altistaa vammoille etenkin vauhdikkaissa suorituksissa – tulee venähdyksiä
  • Myös liikkuvuuksiltaan huono selkä voi altistaa venähdyksille ja pehmytkudosvammoille
  • Heikko selkä altistaa huonolle ryhdille (lisää nivelten ja jänteiden rasitusta), sekä huonolle hallinnalle – voi johtaa kiputiloihin
  • … Ja nämä kaikki voivat olla samassa selässä samaan aikaan.

Millainen on hyvä core?

Hyvä core on elastinen, se venyy ja supistuu. Sallii liikkuvuudet laajalla liikkuvuudella ja se on vahva. Hyvässä coressa on hyvä hermotus, minkä ansiosta lihaksisto pystyy reagoimaan nopeasti muutoksiin. Tämä on tarpeen mm.koirien välisissä leikeissä.

Me emme tiedä tarkalleen millainen vaikutus koiran keskivartalon hallinnalla tai voimalla on selkäkipujen syntymiseen, mutta ihmisillä näiden kahden välinen suhde on selkeä. Ihmisillä huono selän hallinta, heikko selkä tai kireä selkä altistavat selkäkivulle. Anatomia koiran ja ihmisen välillä ei ole tässä suhteessa niin erilainen, etteikö tällaista yhteyttä voisi olla myös koirilla.

Vauhdikkaissa tilanteissa hyvä keskivartalon aktiivisuus voi ehkäistä vammojen syntyä

Yhteenvetona voidaan todeta, että keskivartaloa pitää ymmärtää huomioida harjoittelussa. Mikäli normaalissa liikunnassa sille ei tule riittävää harjoitusta, silloin kannattaa tehdä erityisesti core treeniä. Se, mikä sitten on millekin koiralle riittävää, riippuu yksilöstä ja koiralle asetettavista (laji) vaatimuksista.

Olen julkaissut sosiaalisen median kanavissa muutamia harjoitteita coren treenaamiseen, joten käy katsomassa jumppavinkit:

Kiinnostaako aihe tai jäikö joku mietityttämään? Kommentoi alle tai laita viestiä!

………………………………………………………………………………………………………………………..

Tekstin innoittajana toimi webinaaritallenne vuodelta 2017, jossa luennoitsijana oli Carrie Adrian, yksi eläinfysioterapian uranuurtajista.

Kategoriat: blogiKoirat

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial