fbpx

Etujalat – anatomia ja kuormitus

Totta se on. Koiran etujalka kiinnittyy runkoon vain ja ainoastaan pehmytkudosten avulla. Lisäksi etujalkojen päällä on yleensä aina enemmän painoa: paikallaan seistessä paino jakaantuu 60% etujaloille ja 40% takajaloille.

Etujalka kiinnittyy vartaloon pelkästään pehmytkudoksilla

Liikkuessa sen sijaan maasto, askellaji ja vauhti vaikuttaa painon jakautumiseen etu- ja takajalkojen välillä. Esimerkiksi koiran hypätessä esteen tai loikatessa ojan yli, alastulon aikana etujalkoihin voi kohdistua monikertaisesti kehon painon verran voimaa. Joten mikäli koiran etuosan lihaksisto ei pysty tukemaan (eli hidastamaan ja kontrolloimaan) alastuloa riittävästi, se tietää aina enemmän rasitusta nivelille. Jos aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa lukea blogista myös Koira liikkeessä -kirjoitus.

Kintut pihdissä ja muita haasteita

Mikäli koiran tavallinen seisoma-asento on etujalat lähellä toisiaan, suosittelen silloin kiinnittämään erityistä huomiota etuosan kehittämiseen varsinkin voiman ja hallinnan osalta. Toki asento täytyy aina suhteuttaa ikään, rotuun, aktiivisuustasoon, sairauksiin jne.

Leveä rintakehä on ensisijaisesti rakenteellinen ominaisuus ja myös raajojen mittasuhteet vaikuttavat etujalkojen asentoon. Kuitenkin, jos piirroskuvan beagle olisi huonossa lihaskunnossa, sen rintakehä tuskin olisi noin leveä ja valokuvan hovawartilla päinvastoin. Harjoittelun avulla voidaan jonkin verran vaikuttaa etujalkojen ja rintakehän asentoon. Rakenne ja lihaskunto siis molemmat vaikuttavat. Niiden lisäksi ainakin vire ja kiputilat voivat vaikuttaa asentoon/ryhtiin.

Voima, liikkuvuus ja hallinta

Kaikki liikkuminen vaatii sopivasti voimaa, liikkuvuutta ja hallintaa. Tavalliselle koti- ja harrastuskoiralle ripaus kaikkea riittää. Mutta mentäessä esim. agilityyn tai pk-lajeihin liikkeiden vaativuus lisääntyy, joten vaaditaan myös enemmän ominaisuuksia. Kunkin ominaisuuden vaatimustaso riippuu siis siitä, mitä koiran halutaan tekevän. Ominaisuuksien kehittämisestä voit lukea lisää täältä.

Harvoin riittää, että on paljon lihasta, vaan myös liikkuvuuden täytyy olla riittävä. Eikä riitä, että on hyvä liikkuvuus, jos ei ole voimaa. Hyvää liikkuvuutta täytyy myös pystyä hallitsemaan ja siihen kun yhdistää vielä voiman, aletaan saada tehoja.

Miten eri ominaisuuksia sitten kehitetään?

Ensinnäkin, pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen: liiku monipuolisesti – kehityt monipuolisesti. Sopivasti haastavia ja vaihtelevia maastoja, mäkiä, metsää, kivikkoa jne. Myös vauhdilla on merkitystä, eli sitäkin kannattaa vaihdella tasaisista ravilenkeistä reippaaseen spurttailuun. Muista myös palautuminen (osaahan koirasi rauhoittua) ja palauttava liikunta välipäivinä.

Joskus on kuitenkin tarpeen tehdä erityisesti etuosalle kohdistettua harjoittelua. Esittelen alla kaksi simppeliä harjoitusta: punnerrukset ja sivuttaisaskellus tasolle. Nämä on helppoja toteuttaa, eikä niihin tarvita erikoisempaa välineistöä. Molemmissa harjoituksissa kehitetään monipuolisesti eri ominaisuuksia.

Punnerrus

Takajalat vähän korkeammalla tasolla. Houkuttele koira koukistamaan etujalkojen niveliä (olka- ja kyynär) ja laskemaan etuosaa alaspäin. Lapojen tulisi mieluummin liukua taaksepäin kuin eteen. Sopiva määrä on 5-10 hyvää toistoa ja 2-3 sarjaa.

Sivuaskellus

Tässä liikkeessä laitetaan lähentäjän ja loitontajat töihin! Eli houkuttele koiraa askeltamaan tasolle sivulta. Voit käyttää alustana melkeinpä mitä tahansa turvallista tasoa sisällä tai ulkona. Älä kuitenkaan liioittele korkeuden kanssa, se vaikuttaa helposti liikkeen laatuun.
Oleellista on tehdä liike rauhallisesti, kontrolloidusti ja molemmin puolin. Tarkoituksena on, että koroketta lähempänä oleva jalka astuu aina ensin.

………………………………………………………………………………………

Instagramin Reels-osiosta (videot) löydät videot näihin ja muutamiin muihinkin harjoituksiin!

Kategoriat: blogiKoirat

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial