fbpx

Selkäkipu on hyvin tavallinen vaiva sekä ratsujen että ravihevosten keskuudessa. Oireet voivat olla joskus hyvinkin epämääräisiä, joten jos epäilet hevosellasi selkäkipua – älä jää asian kanssa yksin vatvomaan, sillä vaivan pitkittyessä myös sen kuntouttaminen on pidempi ja työläämpi prosessi.

Tämä kirjoitus käsittelee hevosen selkäkipua yleisellä tasolla ja on jaettu kolmeen osaan: 1. Selkäkivun tunnistaminen 2. Tavallisimmat syyt kivun taustalla 3. Kuntoutus

Mistä tunnistaa hevosen selkäkivun?

Selkäkivun tunnusmerkkejä ovat haluttomuus liikkua, pukittelu, niskurointi selkään noustessa tai satuloidessa sekä selän aristaminen sitä harjatessa tai painaessa.

Lievänkin aristuksen voit huomata harjatessa tai silittäessä hevosta: selän notkistaminen, lihasten jännittäminen tai värisyttely kertoo hevosen kokevan alueen koskemisen epämiellyttäväksi. Toiset hevoset saattavat jopa näykkiä.

Yllättävän iso osa hevosista kokee satulan tai silojen mahavyön kiristämisen epämukavana. Usein sitä pidetään jopa tavallisena käytöksenä, mitä se ei tietenkään saisi olla. Taustalla voi olla monia syitä; maha- tai selkäkipua, epäsopiva satula, opittua käytöstä…

Hevonen harvoin niskuroi ilman syytä

Pukittelu ratsastaessa tai niskurointi selkään noustessa kertovat yleensä jo merkittävästä epämukavuudesta. Tosin, syy näiden käytösten taustalla ei aina ole kipu, mutta yllättävän usein näin kuitenkin on. Hevosen kivun tunnistaminen ei ole helppoa, mutta onneksi asiaa tutkitaan ahkerasti ja saamme siitä kokoajan lisää tietoa. Jos ratsastetun hevosen kipuoireet kiinnostaa, kannattaa lukea Sue Dysonin ja kumppaneiden silmiäavaava tutkimus “Development of an ethogram for a pain scoring system in ridden horses and its application to determine the presence of musculoskeletal pain”. Aiheesta löytyy myös hyviä tiivistelmiä YouTubesta!

Mistä selkäkipu tavallisesti johtuu?

Varusteiden sopivuuden säännöllinen tarkastaminen on tärkeää

Ratsuhevosilla ylivoimaisesti tavallisin syy selkäkipuun on epäsopiva satula. Hevosen selän muoto voi vaihdella paljonkin eri vuodenaikojen ja treenimäärän mukaan. Tämän takia satulan istuvuuden tarkistaminen säännöllisesti on tärkeää. Se, kuinka hevonen liikkuuu ratsain tai ajossa voi aiheuttaa selän kipeytymistä – selkä notkolla ja pää ylhäällä liikkuessa selän lihakset työskentelevät jatkuvasti pääsemättä rentoutumaan välillä. Tämä staattinen jännitys voi aiheuttaa lihaskipua (doms) ja kroonistuessaa lihaksen atrofiaa eli surkastumista. Jos lihaksiston tuki selässä on huono, on myös ranka silloin alttiimpi vaikutuksille.

Hevosen rangan ongelmat voivat aiheuttaa kiputiloja selän alueelle

Rangan ongelmista tunnetuin lienee kissing spines, siinä vierekkäisten nikamien okahaarakkeet ovat liian lähellä tai kiinni toisissaan. Voidaan myös puhua kaventuneista okahaarakeväleistä. Selässä voi olla myös nivelrikkoa ja monia muita kipua aiheuttavia ongelmia, mutta niihin emme mene tänään sen tarkemmin.

On syytä huomioida, että rangassa voi olla muutoksia, mutta ne eivät välttämättä aiheuta kipua. Kuitenkin olosuhteiden, kuten ympäristön, ratsastajan tai satulan vaihtuessa kiputilanne voi aktivoitua liikkumisen ja kehonkäytön myötä.

Jos hevosella on voimakasta selkäkipua tai epäilet kissing spinesia, kannattaa suunnata eläinlääkäriin tutkimuksiin. Mutta myös fysioterapialla on merkittävä rooli selkäkivun hoidossa heti alusta alkaen. Meillä on käytössä monia vaikuttavia työkaluja, joiden avulla voidaan saada merkittävä apu selkäkipuun sekä pienentää riskiä sen uusiutumiselle!

Selkäkivun hoito

Kuntoutumisen kannalta ensimmäinen asia on aina saada kipu hallintaan.

Sähköhoidot on siihen tehokas ja suosittu menetelmä. Niiden avulla voidaan lievittää kipua ja rentouttaa selän lihaksia. Myös terapeuttista laseria voidaan käyttää kivunlievitykseen ja lihasten rentouttamiseen.

Tens on tutkitusti tehokas kivunlievittäjä

Pelkkä kivun hoito ei kuitenkaan riitä, vaan terapeuttinen harjoittelu on ensiarvoisen tärkeä osa hoitoa, sillä sen avulla voidaan merkittävästi vähentää uusiutumisen riskiä. Harjoitteluun kuuluu usein “porkkanajumppaa”, maapuomeja tai muita maastakäsin tehtäviä harjoitteita yksilöllisten tarpeiden mukaan. Yleensä selkäpotilailla on kehitettävää ryhdissä sekä vatsan- ja selän lihaksissa. Varsinkin kroonisemmissa tapauksissa koko kehon käyttöä voidaan joutua opettamaan hevoselle uudelleen.

Kuntoutuksessa käytetään yksilöllisesti valikoituja harjoitteita toimintakyvyn palauttamiseksi

Markkinoilla on erilaisia juoksutusapuja, kuten Pessoa ym. mutta niitä käyttäessä olisi tärkeää pystyä arvioimaan ovatko ne soveltuvia juuri käsillä olevaan tilanteeseen, sillä se mikä auttaa yhdelle ei välttämättä auta toiselle.

Lopuksi, selkäkipuja on helpompi hoitaa kun ongelma ei ole vielä päässyt pahaksi. Puutu asiaan siis ajoissa!

Heräsikö kysymyksiä tai haluaisitko lukea jostain aiheesta lisää? Jätä kommentti alle tai laita viestiä!

Lähteet

Dyson, S., Berger, J., Ellis, A.D. and Mullard, J. (2018) Development of an ethogram for a pain scoring system in ridden horses and its application to determine the presence of musculoskeletal pain. J. Vet. Behav.  23 , 47-57

Haussler KK, Manchon PT, Donnell JR, Frisbie DD. Effects of Low-Level Laser Therapy and Chiropractic Care on Back Pain in Quarter Horses. J Equine Vet Sci. 2020 Mar;86:102891. doi: 10.1016/j.jevs.2019.102891. Epub 2019 Dec 10. PMID: 32067657.

Martin, B. B., & Klide, A. M. (1999). Physical Examination of Horses with Back Pain. Veterinary Clinics of North America: Equine Practice, 15(1), 61–70. doi:10.1016/s0749-0739(17)30163-3 

McGowan, C. M. & Goff, L. (2016). Animal physiotherapy: Assessment, treatment, and rehabilitation of animals  (Second edition.). Wiley Blackwell.

Sinding MF, Berg LC. Distances between thoracic spinous processes in Warmblood foals: a radiographic study. Equine Vet J. 2010 Sep;42(6):500-3. doi: 10.1111/j.2042-3306.2010.00113.x. PMID: 20716189.

Walker VA, Dyson SJ, Murray RC. Effect of a Pessoa training aid on temporal, linear and angular variables of the working trot. Vet J. 2013 Nov;198(2):404-11. doi: 10.1016/j.tvjl.2013.07.005. Epub 2013 Jul 30. PMID: 23911044.

Kategoriat: blogiHevoset

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial