fbpx

– fysioterapeutin vinkeillä kohti letkeämpää liikettä

Asiakkaiden kansssa keskusteluissa alkaa vilistä kesä ja näyttelysuunnitelmat. Siispä intouduin kirjoittamaan fysioterapeutin näkökulmasta muutamia ajatuksia siitä, kuinka omistaja voisi kehittää koiran liikkumista vahvemmaksi ja letkeämmäksi. On sanomattakin selvää, että näyttelykehässä liikkeeseen vaikuttaa monet asiat, kuten alustat, kehän koko, esittäjä jne. (puhumattakaan asioista, mitkä vaikuttavat näyttelyissä menestymiseen). Onneksi monessa koirakerhossa näyttelyharjoitukset on jo pyörähtäneet käyntiin ja niissä pääsee harjoittelemaan esiintymistä kokonaisuudessaan. Huomioithan, että alla oleva teksti on yleisellä tasolla kirjoitettua ja anatomisia eroja eri koirarotujen välillä ei ole otettu huomioon.

Miten ravi sujuu?

Ensimmäinen kysymys on tietysti, miten ravi sujuu? Koska raviahan siellä kehässä esitetään. Jos itse juokset koiran vierellä, voi liikkeen arvioiminen olla haastavaa. Ota siis videolle muutamia ravipätkiä – miltä ravi näyttää? Ravaako koira symmetrisesti ja rodunomaisesti? Onko askel rento ja lennokas? entä askelpituus, onko se riittävä?

Tavallisimpia haasteita liikkeessä on peitsaus, eli juostessa koiran saman puolen etu- ja takajalka liikkuvat samaan aikaan, kun ravatessa ristikkäinen etu- ja takajalka liikkuu samaan aikaan. Toinen tavallinen ongelma on lyhyt tai töpöttävä askel. Erityisesti usein koetaan, ettei koira liiku takaa riittävän pitkällä askeleella.

Ensimmäiseksi on varmistettava, ettei koiralla ole mitään terveydellistä syytä liikkumistapaansa. Erilaiset vatsa-, selkä-, tai jalkakivut voivat kaikki aiheuttaa yllämainittuja ongelmia.

Kuinka kehittää ravia paremmaksi?

Rohkenisin sanoa, että yleisesti paras tapa kehittää ravia on ravata. Jos koira on iso, et todennäköisesti jaksa kovin pitkään juosta sen kanssa siten, että koira pääsee ravaamaan reippaasti. Eli apuvälineet käyttöön – potkuri, sukset, polkupyörä, kickbike tms. Vauhti kannattaa pitää samanlaisena kuin se näyttelykehässä olisi. Koiralla voi olla menohaluja, mutta jos harrastus on teille uusi, aloita muutaman kilometrin pituisilla lenkeillä ja voit vähitellen pidentää matkaa. Tosin, jo muutaman kerran viikossa tehty 2-3km ravilenkki melko varmasti kehittää ravia. Ei tarvitse alkaa himolenkkeilijäksi. Ravaa myös ylämäkiä, se kehittää takajalkojen lihasvoimaa ja saat raviin lisää potkua.

Peitsauksesta muutama sana. Toisille koirille peitsaus on luonnollisempaa ja saattavat mennä sitä kovassakin vauhdissa. Se todellakin on yksi askellaji koiralle, siinä missä muutkin. Jos koira kuitenkin yhtäkkiä muuttaa liikkumistaan ja alkaa lisäämään peitsaamista ravaamisen sijasta, se voi olla merkki kivusta tai jostain toiminnallisesta ongelmasta. Silloin kannattaa suunnata joko eläinlääkärin tai eläinfysioterapeutin vastaanotolle tutkimuksiin.

Haasteeksi ravilenkeillä voi tulla koiran ravaaminen, joskus koirat mieluummin laukkaavat tai peitsaavat. Mutta jos harjoittelet ravia, ravi vahvistuu. Voit aina myös opettaa koiraa ravaamaan käskystä.

Onkohan se jumissa?

Jos koiran liikkuessa askelpituus on lyhyt tai lanneselkä on pyöreä, ne voivat olla merkkejä terveydellisistä ongelmista, mutta myös lihaskireyksistä (huomaa rakennekohtaiset erot). Paras tapa saada yksilölliset vinkit, on suunnata ammattilaisen vastaanotolle, missä koira voidaan tutkia, hoitaa ja saat ohjeet kotiharjoitteluun.

Mikäli olet harjaantunut ja innokas, voit myös itse venytellä koiraa kotona lenkin jälkeen. Venyttelyyn ja kotihierontaan löytyy paljon ohjeita kirjoista ja netistä. Tähänkin voit tietysti aina kysyä yksilölliset vinkit fyssarikäynnin yhteydessä. Jos rento paikallaan makoilu ei ole teidän vahvuuksia, kokeile harjoitusta, missä koiran etuosa on korokkeella ja sitä houkutellaan kurkottamaan etu-yläviistoon. Tämä aktiivinen venytys kehittää lonkankoukistajien ja lanneselän ojennusta.

Venytellessä on tärkeää jämäkät, mutta lempeät otteet
Ylöspäin kurkottaessa koiran lantio ja lonkat ojentuvat

Monipuolisuus on hyväksi

Liiku koirasi kanssa monipuolisesti erilaisissa maastoissa, kuten metsässä, ylä-/alamäessä. Monipuolinen liikunta kuormittaa kehoa eri tavoilla ja siten myös pienentää rasitusvammojen riskiä, kun kuormitus ei ole yksitoikkoista. Jos ravi on voimatonta, saat takajalkoihin lisää lihasvoimaa harjoittelemalla ylämäissä. Älä kuitenkaan unohda hallintaa ja koordinaatiota kehittäviä harjotteita esimerkiksi tasapainotyynyillä tai rauhallisesti metsämaastossa liikkuen. Pelkkä vahva moottori ei siis riitä, vaan lennokkaaseen tasapainoiseen liikkumiseen tarvitaan myös vahvaa keskivartaloa.

Lopuksi. Vaikka näyttelykehässä ei menestystä tulisikaan, muista pitää hauskaa ja nauttia koiran kanssa harjoittelusta. Ilon kautta!

Nyt vaan treenaamaan ja kuono kohti kehiä!

Kategoriat: blogiKoirat

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial