fbpx

Fysioterapian ydinosaamista on liikkuminen, toimintakyky ja terveyden edistäminen – näin on, olipa sitten asiakkaana ihminen tai eläin. Sen sijaan keinot, joiden avulla näihin pyritään vaikuttamaan eri eläinlajeilla, vaihtelevat.

Ennaltaehkäisy. Erityisesti urheilukoirat ja – hevoset ovat alttiita vammoille ja ylikuormitukselle. Vähentääksemme rasitusvammojen riskiä, voidaan tehdä erilaisia liikeharjotteita tai oheisharjoittelua lajiharjoittelun vastapainoksi. Tätä on jopa tutkittu agilitykoirilla (1) ja on saatu viitteitä, että myös muita vähemmän kuormittavia lajeja harrastavat agilitykoirat pysyisivät kilpailkuntoisina pidempään.

Kun vammoja sitten tapahtuu, fysioterapeutin rooli korostuu. Vaikka omistaja/valmentaja usein onkin hyvin valveutunut ja kokenutkin vammojen suhteen, on ulkopuolinen ammattilainen aina puolueeton. Optimaalista olisi laatia kuntoutussuunnitelma yhdessä fysioterapeutin, eläinlääkärin ja valmentajan kanssa sekä kontrolloida sen toteutumista kunnes on onnistuneesti palauduttu suorittamaan vammautumista edeltävälle tasolle. Näin voidaan tarvittaessa reagoida nopeastikin tilanteen muuttuessa ja vältyttäisiin toivottavasti vamman uusiutumiselta.

Samat periaatteet koskevat myös leikkausten jälkeistä kuntoutusta. On tärkeää, ettei liikuntaa lähdetä lisäämään liikaa liian varhain. Sen arviointi voi olla omistajalle joskus hankalaa. Ortopedi voi leikkauksen jälkeen antaa vain yleisen ohjeistuksen kuntoutukseen, sillä olosuhteet ja koirien luonteet vaihtelee. Paraneminen on aina yksilöllistä. Tämän takia säännölliset käynnit fysioterapiassa leikkauksen jälkeen ovat ensiarvoisen tärkeitä parhaan mahdollisen kuntoutustuloksen saavuttamiseksi.

Käytössä olevat menetelmät

Manuaalinen terapia on usein sekoitus fysioterapeutin käyttämiä menetelmiä, mitkä vaihtelevat kunkin osaamisen ja kädenjäljen mukaan. Näistä esimerkkeinä hieronta, faskiakäsittely, mobilisointi, venytykset ja rangan manipulaatio. Yleensä näiden tarkoituksena on vähentää eläimen kokemaa kipua, lisätä liikkuvuuksia ja kudoksen elastisuutta, sekä ennaltaehkäisevästi ylläpitää toimintakykyä.

Fysikaalisiahoitoja (yleensä laser, tens) voidaan käyttää manuaalisen käsittelyn tukena, edistämään kudoksen paranemista tai lievittämään kipua. Molemmat menetelmät ovat tukitusti vaikuttavia(2, 3).

Erityisesti koirien kanssa terapeuttisessa harjoittelussa käytetään usein apuna erilaisia tasapainotyynyjä tai alustoja. Hevosten kanssa harjoittelussa tehdään liikeharjotteita porkkanan avulla, pyritään vaikuttamaan liikkeeseen puomien, eri maastojen tai apuvälineiden (esim. kuminauhat, teipit) avulla.

Myös vesijuoksumatot ovat terapeuttisen harjoittelun välineitä niin koirilla kuin hevosillakin.

  1. Inkilä L, Hyytiäinen HK, Hielm-Björkman A, Junnila J, Bergh A, Boström A. Part II of Finnish Agility Dog Survey: Agility-Related Injuries and Risk Factors for Injury in Competition-Level Agility Dogs. Animals (Basel). 2022 Jan 18;12(3):227. doi: 10.3390/ani12030227. PMID: 35158551; PMCID: PMC8833498.
  2. Alves AN, Fernandes KP, Deana AM, Bussadori SK, Mesquita-Ferrari RA. Effects of low-level laser therapy on skeletal muscle repair: a systematic review. Am J Phys Med Rehabil. 2014 Dec;93(12):1073-85. doi: 10.1097/PHM.0000000000000158. PMID: 25122099.
  3. Mokhtari T, Ren Q, Li N, Wang F, Bi Y, Hu L. Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation in Relieving Neuropathic Pain: Basic Mechanisms and Clinical Applications. Curr Pain Headache Rep. 2020 Feb 18;24(4):14. doi: 10.1007/s11916-020-0846-1. PMID: 32072323.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial