fbpx

Kuten ihmisten fysioterapiassa, myös hevosten kanssa fysioterapia voi olla sisällöltään hyvin vaihtelevaa. Ajattelen sen olevan kolmen kauppaa –fysioterapeutti, hevonen ja omistaja. Fysioterapeutin tekemistä ohjaa hänen omat tiedot ja taidot, omistajaa ehkä toiveet / odotukset. Hevosta ohjaa sen luonne ja tottumukset sekä tietysti fyysiset ominaisuudet ja suoritustaso. Tämän lisäksi merkitystä on myös olosuhteilla ja käytössä olevilla välineillä.

Hevosen fysioterapia sisältää

1. Fysioterapeuttisen tutkimuksen

Mikäli mahdollista, hevonen katsotaan liikkeessä. Näin voidaan nähdä epäsymmetriat ja hevosen tapa käyttää kehoaan. Tutkimiseen kuuluu myös aktiivisten ja passiivisten liikelaajuuksien testaaminen sekä nivelten ja pehmytkudosten tunnustelu eli palpointi. Näiden ja omistajalta saatujen esitietojen pohjalta muodostetaan kokonaiskuva hevosen toimintakyvystä ja toiminnan rajoitteista.

2. Tutkimusten perusteella valitaan sopivat hoitomuodot

Valittavaan hoitoon vaikuttaa monet tekijät, aina teoriassa tehokkain hoito ei ole mahdollinen tai edes paras valinta. Kilpailujen ajankohta, olosuhteet, välineet, hevosen tempperamentti ja myös sen mieltymykset vaikuttavat menetelmien valintaan. Usein päädytään käsittelemään hevosta manuaalisin tekniikoin, kuten hieromalla, mobilisoivilla tekniikoilla tai faskiakäsittelyllä. Myös terapeuttisella laserilla on saatu hyviä hoitotuloksia paikallisten lihaskireyksien lievittämisessä ja vammojen paranemisessa. Tens (sähkö) on sen sijaan erinomainen työkalu selkäkivun hoidossa.

Jos tarkoituksena on vaikuttaa hevosen kehon käyttöön, ei pelkkä käsittely riitä vaan tarvitaan terapeuttista harjoittelua. Siinä vaikutusmahdollisuuksien ja harjotteiden kirjo on suuri. Voidaan tehdä liikeharjotteita porkkanan avulla, pyrkiä vaikuttamaan liikkeeseen puomien, eri maastojen tai apuvälineiden (esim. kuminauhat, teipit) avulla.

3. Kotiohjeet?

Vain otettu lääke auttaa. Terapiassa voidaan tehdä jotain liikettä tai harjoitetta, mutta tehokasta se yleensä on vain silloin, kun sitä tehdään riittävän usein.

  • Mikäli mahdollista, fysioterapian tavoitteena on myös pyrkiä vaikuttamaan oireilun syihin, ei pelkästään hoitaa seurauksia.
  • Tapauskohtaisesti ja omistajan toiveiden mukaan, käynnillä voidaan keskittyä enemmän ennaltaekäisevään lihashuoltoon (kuten kilpahevosten kanssa usein tehdään), kipujen lievittämiseen, harjotteisiin tai fysikaalisiin hoitoihin.
  • Eläinlääkärin lähetteellä tulevien hevosien fysioterapia mukailee samaa kaavaa. Näissä määräävinä tekijöinä on eläinlääkärin ohjeistus ja diagnoosi. Yleisesti kuntoutus painottuu harjotteisiin ja liikunnan kontrollointiin, mutta usein hoidetaan myös kompensaatiosta aiheutunutta epäsymmetristä kehon käyttöä ja lihaskireyksiä.

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial